![Civilizační nemoci - sladké jablko](https://www.civilizacninemoci.cz/wp-content/uploads/2022/12/sladke_jabloko-300x200.jpg)
Jablka jsou často spojována se zdravím, ale jaký vliv mají na hladinu cukru v krvi?
Hodnota glykemického indexu se pohybuje v různých zemích kolem 40, a to není málo (44+-6).
Některé výzkumy upřednostňují názor, že umírněný příjem jablek jednou týdně může vést ke zlepšení metabolických parametrů vzniku diabetu II.typu (v 18%).
Jablka však mají vyšší obsah cukru než jiné ovoce, s výjimkou několika, jako jsou sladké hrozny a zralé banány. Navzdory tomu, že je to skvělý zdroj energie, lidé, kteří se snaží zhubnout nebo mají cukrovku, by měli zvážit, kolik cukru obsahuje jablko, protože příliš velká konzumace může způsobit prudký nárůst hladiny cukru v krvi.
Změny fyzikálně-chemických profilů a kvality jablek se mění během jejich skladování.
Tabulka hodnot čerstvého jablka:
Složka | Jednotka | Průměrný obsah | Prvek (mg/100 g) | Průměrný obsah | Složka (mg/100g) | Průměrný obsah |
voda | g/100 g | 85,4 | Na | 3 | vitamin C | 4,6 |
bílkoviny | g/100 g | 0,4 | K | 100 | vitamin D | 0 |
tuky | g/100 g | 0,1 | Ca | 3 | vitamin E | 0,27 |
cukry | g/100 g | 18,2 | Mg | 3 | vitamin B6 | 0,06 |
celkový dusík | g/100 g | 0,05 | P | 8 | vitamin B12 | 0 |
vláknina | g/100 g | 1,6 | Fe | 0,1 | karoten | 0,017 |
mastné kyseliny | g/100 g | stopy | Cu | 0,02 | thiamin | 0,03 |
cholesterol | g/100 g | 0 | Zn | 0,1 | riboflavin | 0,02 |
energie | kJ/100 g | 190 | Mn | 0,1 | niacin | 0,1 |
In: Apple phytochemicals and their health benefits
June 2004, Nutrition Journal 3(5):5