Sladké jablko

Civilizační nemoci - sladké jablko

Jablka jsou často spojována se zdravím, ale jaký vliv mají na hladinu cukru v krvi?

Hodnota glykemického indexu se pohybuje v různých zemích kolem 40, a to není málo (44+-6).

Některé výzkumy upřednostňují názor, že umírněný příjem jablek jednou týdně může vést ke zlepšení metabolických parametrů vzniku diabetu II.typu (v 18%).

Jablka však mají vyšší obsah cukru než jiné ovoce, s výjimkou několika, jako jsou sladké hrozny a zralé banány. Navzdory tomu, že je to skvělý zdroj energie, lidé, kteří se snaží zhubnout nebo mají cukrovku, by měli zvážit, kolik cukru obsahuje jablko, protože příliš velká konzumace může způsobit prudký nárůst hladiny cukru v krvi.

Změny fyzikálně-chemických profilů a kvality jablek se mění během jejich skladování.

Tabulka hodnot čerstvého jablka:

SložkaJednotkaPrůměrný obsahPrvek (mg/100 g)Průměrný obsahSložka (mg/100g)Průměrný obsah
vodag/100 g85,4Na3vitamin C4,6
bílkovinyg/100 g0,4K100vitamin D0
tukyg/100 g0,1Ca3vitamin E0,27
cukryg/100 g18,2Mg3vitamin B60,06
celkový dusíkg/100 g0,05P8vitamin B120
vlákninag/100 g1,6Fe0,1karoten0,017
mastné kyselinyg/100 gstopyCu0,02thiamin0,03
cholesterolg/100 g0Zn0,1riboflavin0,02
energiekJ/100 g190Mn0,1niacin0,1

In: Apple phytochemicals and their health benefits

June 2004, Nutrition Journal 3(5):5