Černý rybíz (ve 100g)
Cukry 15%
omega 3 372mg
vitamin C 180mg 300%
vitamin A 230 I.U. 5%
Mg 24mg 6%
Cu 0,1mg 4%
Mn 0,3mg 15% DV
antioxidanty ORAC 15,0 umol/l
Quinoa (?), Couscous (?), Tuna (!)
Malé srovnání potravin, o kterých se mluví … (vše ve 100g nebo v DV – denní doporučená dávka)
Quinoa
Cukry 71g
Bílkoviny 11g
Tuky 3g
Vitamíny – žádné
Minerály – DV
Fe 8%
Mg 16%
P 15%
Zn 7%
Cu 10%
Mn 32%
Se 4%
Kuskus
Cukry 77g
Bílkoviny 12g
Tuky 10g
Vitamíny – žádné
Minerály – DV
Fe 6%
Mg 11%
P 17%
Zn 6%
Cu 12%
Mn 40%
Tuňák
Cukry 0g
Tuky 5g
Omega 3 1300mg
Bílkoviny 24g
Vitamíny – DV
Vitamin A 44%
Vitamin E (alfa karoten) 5%
Thiamin 16%
Riboflavin 15%
Niacin 43%
B6 23%
B12 15%
Minerály
Fe 6%
Mg 12%
P 25%
Zn 4%
Cu 4%
Se 52%
Jód 17mcg (DV = 150mcg)
Moje poznámky:
Ve výživě rozhodují hodnoty, které jsme opravdu snědli, ne váha „za syrova“.
Z obilovin se bílkoviny, minerály a stopové prvky vstřebávají z 20% (většinou se udává maximálně z 20%), ze živočišných zdrojů se udává většinou 80% vstřebatelnost. Potom se tabulkový obrázek poněkud změní.
A ještě: zdrojů Jódu je opravdu málo. Vejce obsahuje asi 10mcg Jódu. Jiné zdroje v českých potravinách nejsou.
Treska má asi 60mcg Jódu ve 100g.