Superpotraviny

Černý rybíz (ve 100g)

Cukry 15%
omega 3 372mg
vitamin C 180mg 300%
vitamin A 230 I.U. 5%
Mg 24mg 6%
Cu 0,1mg 4%
Mn 0,3mg 15% DV

antioxidanty ORAC 15,0 umol/l


Quinoa (?), Couscous (?), Tuna (!)

Malé srovnání potravin, o kterých se mluví … (vše ve 100g nebo v DV – denní doporučená dávka)

 

Quinoa

Cukry 71g

Bílkoviny 11g

Tuky 3g

Vitamíny – žádné

Minerály – DV

Fe  8%

Mg  16%

P  15%

Zn  7%

Cu  10%

Mn  32%

Se  4%

 

Kuskus

Cukry 77g

Bílkoviny 12g

Tuky 10g

Vitamíny – žádné

Minerály – DV

Fe  6%

Mg  11%

P  17%

Zn  6%

Cu 12%

Mn  40%

 

Tuňák

Cukry 0g

Tuky 5g

Omega 3  1300mg

Bílkoviny 24g

Vitamíny – DV

Vitamin A  44%

Vitamin E (alfa karoten)  5%

Thiamin  16%

Riboflavin  15%

Niacin  43%

B6  23%

B12  15%

Minerály

Fe  6%

Mg  12%

P  25%

Zn  4%

Cu  4%

Se  52%

Jód  17mcg (DV = 150mcg)

 

Moje poznámky:

Ve výživě rozhodují hodnoty, které jsme opravdu snědli, ne váha „za syrova“.

Z obilovin se bílkoviny, minerály a stopové prvky vstřebávají z 20% (většinou se udává maximálně z 20%), ze živočišných zdrojů se udává většinou 80% vstřebatelnost. Potom se tabulkový obrázek poněkud změní.

A ještě: zdrojů Jódu je opravdu málo.  Vejce obsahuje asi 10mcg Jódu. Jiné zdroje v českých potravinách nejsou.

Treska má asi 60mcg Jódu ve 100g.